Een waterontharder
In de horeca wordt vaak een waterontharder gebruikt om het water te ontkalken. In Nederland bevat het leidingwater kalk (calcium en magnesium). De hoeveelheid kalk dat aanwezig is in ons drinkwater wordt aangegeven in Duitse hardheid (dH). Het wordt aangeraden vanaf 5 dH beschermende maatregelen te nemen. De hoogte van de dH bepaald hoe ‘hard’ uw water is. Als kalk zich begint af te zetten dan is dat schadelijk voor uw apparatuur. Dit geldt voor uw combi-steamer, vaatwasmachine, waterkoker, koffie automaat maar ook voor uw kranen. Daarnaast ziet u ook een witte aanslag op uw glazen en borden. Ook verbruikt u meer zeep omdat de kalk uw zeep deels neutraliseert.
Waterontharder
Om te voorkomen dat de kalk afzet in uw apparatuur kunt u dus een waterontharder gebruiken. Een waterontharder is een stof die de hardheid van water vermindert. Omdat de hardheid van leidingwater bepaald wordt door de in het water aanwezige calcium en magnesium, is een waterontharder een stof die de calcium- en magnesiumionen chemisch aan zich bindt en doet neerslaan, met als gevolg dat de hardheid van het water vermindert.
Welke soorten waterontharders zijn er?
Er zijn verschillende waterontharders verkrijgbaar. Bij de handbediende ontharders moet u zelf de ontharder ontkalken met zout door deze door te spoelen. Automatische ontharders zijn tijd en volume gestuurd, ‘s nacht wordt het water onthard zodat u overdag het ‘zachte’ water kunt gebruiken.
Waterleidingbedrijven hanteren de onderstaande indeling.
Bepaling watertype | |||
---|---|---|---|
Duitse Hardheid | Franse Hardheid | Concentratie zouten | type water |
0 tot 4 dH | 0 tot 7 fH | 0–20 mg/l | zeer zacht water |
4 tot 8 dH | 7 tot 15 fH | 20–40 mg/l | zacht water |
8 tot 12 dH | 15 tot 22 fH | 40–60 mg/l | gemiddeld water |
12 tot 18 dH | 22 tot 32 fH | 60–80 mg/l | vrij hard water |
18 tot 30 dH | 32 tot 55 fH | 80–120 mg/l | hard water |
>30 dH | >55 fH | >120 mg/l | zeer hard water |