Terug naar de vorige pagina.

Een waterontharder

In de horeca wordt vaak een waterontharder gebruikt om het water te ontkalken. In Nederland bevat het leidingwater kalk (calcium en magnesium). De hoeveelheid kalk dat aanwezig is in ons drinkwater wordt aangegeven in Duitse hardheid (dH). Het wordt aangeraden vanaf 5 dH beschermende maatregelen te nemen. De hoogte van de dH bepaald hoe ‘hard’ uw water is. Als kalk zich begint af te zetten dan is dat schadelijk voor uw apparatuur. Dit geldt voor uw combi-steamer, vaatwasmachine, waterkoker, koffie automaat maar ook voor uw kranen. Daarnaast ziet u ook een witte aanslag op uw glazen en borden. Ook verbruikt u meer zeep omdat de kalk uw zeep deels neutraliseert.

Waterontharder

Om te voorkomen dat de kalk afzet in uw apparatuur kunt u dus een waterontharder gebruiken. Een waterontharder is een stof die de hardheid van water vermindert. Omdat de hardheid van leidingwater bepaald wordt door de in het water aanwezige calcium en magnesium, is een waterontharder een stof die de calcium- en magnesiumionen chemisch aan zich bindt en doet neerslaan, met als gevolg dat de hardheid van het water vermindert.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Er zijn verschillende waterontharders verkrijgbaar. Bij de handbediende ontharders moet u zelf de ontharder ontkalken met zout door deze door te spoelen. Automatische ontharders zijn tijd en volume gestuurd, ‘s nacht wordt het water onthard zodat u overdag het ‘zachte’ water kunt gebruiken.

Waterleidingbedrijven hanteren de onderstaande indeling.

Bepaling watertype
Duitse HardheidFranse HardheidConcentratie zoutentype water
0 tot 4 dH0 tot 7 fH0–20 mg/lzeer zacht water
4 tot 8 dH7 tot 15 fH20–40 mg/lzacht water
8 tot 12 dH15 tot 22 fH40–60 mg/lgemiddeld water
12 tot 18 dH22 tot 32 fH60–80 mg/lvrij hard water
18 tot 30 dH32 tot 55 fH80–120 mg/lhard water
>30 dH>55 fH>120 mg/lzeer hard water
© 2017 - 2023 (TIP) Horecakeukenkopen.nl | Altijd de beste horeca deals! | sitemap | rss